Kauza Gorila vlani najviac zaujala fotografov a karikaturistov

03.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Ocenené i ďalšie najlepšie fotografie a karikatúry zo súťaže Novinárska cena 2012 sú na výstave No comment v bratislavskej Open Gallery.
V deviatom ročníku súťaže kategóriu najlepšia fotografická aktualita vyhral Marián Peiger (SITA) so sériou šiestich záberov z protestu Gorila. Nominovaní na túto cenu boli ďalší dvaja fotografi mapujúci politické dianie: Peter Korček (Život) s farebným súborom Zbohom SDKÚ, posledné chvíle a Matúš Zajac (.týždeň) so štyrmi zábermi z osláv Dňa ústavy.
Porota pridelila víťazstvo v kategórii najlepšia reportážna fotografia Michalovi Burzovi (Nový čas) za cyklus o náročných pracovných podmienkach v bani Dolina. Tento autor mal v úzkej nominácii na cenu aj súbor zo zákulisia Miss 2012 spolu s Martinom Bandžákom (fieldtrack.magna.sk), ktorý dodal reportáž Južný Sudán na ceste za novým štátom.
Vo výbere sú fotografie ďalších súťažiacich autorov. Z nich viacerí sa venovali kauze Gorila, ale aj parlamentným voľbám, sociálnym témam i dianiu v zahraničí. Okrem zavesených fotografií si možno pozrieť širší výber súťažných príspevkov vo video projekcii.
Tradičnou výstavnou súčasťou býva súťaž o najlepší československý kreslený vtip, komiks a karikatúru. V nej zvíťazil slovenský výtvarník Jozef Gertli Danglár (Forbes) sériou karikatúr, medzi ktorými je nakreslená mohutná gorila sediaca na celej budove Národnej rady SR. "Gorila nejako rýchlo zmizla z povedomia verejnosti. Treba ju aspoň takto pripomínať," na štvrtkovej (2. 5.) vernisáži vážne povedal víťazný kresliaci humorista.
Za sériu karikatúr na túto cenu boli nominovaní aj českí autori Václav Teichmann (Hospodářské noviny, Reflex) a Miroslav Kemel (Mladá fronta DNES). Za výnimočný prínos pre kreslenú publicistiku udelila porota osobitnú cenu Vladimírovi Jiránkovi, ktorého život a tvorba sa uzavreli koncom minulého roka.
Na výstave, ktorá potrvá do 15. júna, je veľa vtipných diel od ďalších kresliacich slovenských i českých umelcov inšpirovaných politickými a inými aktuálnymi udalosťami vo svojich krajinách.
 

Vyberte región